Weisz Nándor (Debrecen 1937. június 19. – Budapest 2012. április12.)

Szomorú kötelezettségünknek teszünk eleget, amikor egy-egy nagy artista életútjának lezárulásával felidézzük, a cirkusztörténet fontos dokumentumaként rögzítjük, az érdeklődők számára hozzáférhetővé tesszük e pálya legfontosabb állomásait, jellemzőit1.

Ez alkalommal a megemlékezésünk gerincét egy szakdolgozatban szereplő fejezet adja a Váradi csoport történetéről, mely családi számnak – édesapja nyugdíjba vonulását követően, vagyis az 1960-as évek végétől kezdődően – csoportfőnöke volt Weisz Nándor (Öcsi), és csak utalunk több évtizedes közéleti munkájára az Artistaművészek Szakszervezete Elnökségének tagjaként, valamint pedagógusi tevékenységére, melynek során élete utolsó évtizedét a MACIVA Stúdiójában készült nagy ugródeszka csoportok betanításának rendelte alá. Állami kitüntetései: Jászai Mari díj (1969), Érdemes Művész (1985), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2007).

A szakmai közvélemény emlékezete a legnagyobb és leghosszabb ideig együtt dolgozó ugródeszka produkciók között tartja számon a Váradi csoportot, melynek fő erősségeit csak a teljesség igénye nélkül próbáljuk meg felsorolni. Mindenekelőtt arányos, szép emberek dolgoztak együtt, a szám kiteljesedésének időszakában sok csinos nővel, akiknek temperamentuma kivételes hangulatot teremtett a manézsban. Munkájuk precizitása legendás volt, nyilvánvalóan a hihetetlen mennyiségű próbának köszönhetően (még két előadások mellett is rendszeresen próbáltak). Igen nagy distanszot tartottak a koloni és a deszka között, a korszak legnehezebb trükkjeit is bemutatva: tandemszaltók, rúdra két emberre szaltó, dupla szuplé egy emberre, dupla piruett két emberre, ötember, viermann-dupla, mindenek fölött álltak azonban a magas glatnik és kitartott váltó ugrások sorozatával (pl. négy személy részvételével 17 összekötő ugrásból álló hosszú deszka kombináció).

A Váradi csoport*

Mint annyi más esetben, családi számként indult a Váradi csoport története is.A csoport megalapítója id. Weisz Nándor, vasöntő munkás mindig is szeretett volna artistaként a cirkusz porondján szerepelni, így került el Cserepes Varga (tetőfedő) kezdetleges, az országban talán elsőként működő artistaiskolájába a Váci úton.

Itt a már külföldön dolgozó ugródeszka számokhoz készítettek fel tartalék embereket, akik ha szükség volt rájuk, szívesen mentek, Varga bácsi viszont pénzért adta őket, és a fiúkat addig is tetőfedő segédként alkalmazta magánál. Ez a vállalkozás tehát mindkét félnek megfelelt. Id. Weisz Nándor itt tanult, majd kijutott a Déry csoporthoz.

1926-ban

Nándi bácsi Hadzsi Mohamed néven négyszemélyes deszkaszámot alapított, melyet török kosztümben mutattak be.

1938-tól

Trouppe Fernándó (Ferdinando) néven dolgoztak, most már öten, ill. az 1950-es évek elejéig a csoport tagja volt id. Weisz Nándorné is.

1939

A későbbi Váradi csoport lényegében akkor alakult meg, amikor Nándi bácsi legidősebb fia is bekerült a számba, Weisz György akkor hat éves volt.

1940-ben

Sikerült egy magáncirkuszra szert tenniük, melynek neve Royál volt. Az attrakció a hat Fernandó lett, kombinációjukhoz két ugródeszkát használtak. Ifj. Weisz Nándor csoporttagként ekkor kezdte meg a munkát (három évesen).

1945-ben

Az államosítás őket sem kímélte, viszont a csoport ismét gazdagodott egy testvérrel, Weisz Józseffel, ő lett a hetedik Fernándó.

1954-ben

Adminisztratív úton meg akarják szüntetni a család együttműködését. A Cirkusz Vállalat akkori igazgatója, Osváth István és Kende István minisztériumi főosztályvezető hivatalos levélben felkéri őket, hagyják fel tevékenységüket, ugyanakkor a három testvért, Józsefet, Nándort és Györgyöt egy másik csoportba próbálták átirányítani. A fiatalok ezt nem fogadták el, de a hét Fernándó megszűnt, ettől fogva a három testvér dolgozott.

1954. ápr. 13-tól

Három Váradi néven a Stadzsió Varietében léptek fel. Még ebben az évben történt ismét változás a létszámban, a Papa újra dolgozott, valamint a Hortobágyi csoportból átjött hozzájuk Sztanek Endre. A Fővárosi Nagycirkusz Ezeregy Éjszaka c. műsorában öten vettek részt.

1957-1963

A három Váradi sok európai országban vendégszerepelt.

1957-ben

A Szovjetunióban ezüst érmet kaptak a VI. Világifjúsági Találkozón.

1957-1958

Szovjetunió.

1958 tél

Lipcse Aeros Circus.

1959

Ausztria, Rebernigg Cirkusz, majd télen Prága.

1960

Dánia, Benneweis Cirkusz szezon; télen: Berlin, Friedrichstadt Palast.

1961

Finnország és Svédország: Trolle Rhodin.

1962

Magyarország: Európa Cirkusz.

1963

Románia, Jugoszlávia, Ciprus, Athén.

1963-től

nevezhetjük a számot igazán Csoportnak. A nyolc személy közül mindenki a családhoz tartozik: Id. W. Nándor, ifj. W. Nándor, ifj. W. Nándorné, W. György, W. Györgyné, W. Erzsébet, W. József, W. Imre. Az ugródeszka szám mellett elkészült egy duett zeneszám (ifj. W. Nándor és felesége), valamint egy excentrik trió, amit József, György és Nándor adott elő.

1963 tél

Moszkvai Nagycirkusz.

1963 dec.

Anglia: Bertram Mill.

1964

Jugoszlávia.

1965-1967

USA: Ringling Bross. and Barnum & Bailey Circus, the Greatest Show on Earth; közben Montreáli Világkiállítás és Ed Sulivan Show.

1966-ban

Az amerikai Luisa Mária Bisbini József felesége lett, és csatlakozott a csoporthoz.

1968

Az NDK-ban turnéztak magyar társulattal.

1969

Köln televíziós felvétel, szezonra: Santiago de Chille és Brazília következett. Weisz Imre itt kiszállt, helyére Császár Péter lépett.

1970

Szovjet turné.

1971

Dánia, Finnország: tivoli parkok.

1972-1974

USA másodszor: Ringling Bross. and Barnum & Bailey Circus, the Greatest Show on Earth.

1975

Nem dolgoznak, gyerekek születnek.

1976

Jugoszlávia új deszkanyomó taggal, Császár Péternével.

1977

Berlin: Deutschland Halle, Bécs: Stadt Halle, majd Svájc: Knie Cirkusz szezon.

1978, 1979

Svédország: Scott Cirkusz.

1980

Magyarország: Budapest Cirkusz.

1981, 1982

Románia: Globus Circus.

1982 tél

Bukarest kőcirkusz. Belép a számba Weisz Debralin és ifj. Weisz György (kilép Paszinger Éva).

1983

Bulgária: a szezon félbeszakad.

1984

Románia.

1985 jan.

Kuvait, magyar társulattal.

1985

Csehszlovákia, félbeszakad, majd Magyarországon folytatódik. Új tagként belép ifj. Császár Péter.

1986

Bulgária. A turné után a Császár család önálló handvoltizs-deszkaszámot alapít és kilép.

1987

Lengyelország, Oláh Imre és Weisz Diána közreműködésével.

1988

NDK, Zirkus Busch, új mittelmann Petruska Mihály személyében.

1989

---

1990

Románia; Weisz Éva belép a csoportba.

1991

Németország: Zirkus Raffaelli, félbeszakadt turné, majd Jordánia: /Anman/ Kannan Cirkusz.

1991 tél

Olaszország Circo Cesare Togni

1992 szept. – 1993 máj.

Spanyolország Circo Europa.

1993 nov. – 1994 febr.

Olaszország Circo Fratelli Rossi.


1 Hasonlóan értékes küldetést vállal magára Zsilák György, aki a YOUTUBE-ra feltöltött anyagokkal állít emléket nagy halottainknak. A 9 Váradi produkcióját lásd: http://www.youtube.com/watch?v=MQjNDkrsuBc&list=UUyb9WuTBH8Z1eG751VZ15iA&index=2

* A legminimálisabb szerkesztés után adjuk közre Császár Péter: Az ugródeszkaszámok c. szakdolgozatának utolsó fejezetét (Állami Artistaképző Intézet 1993), melyet a család szíves hozzájárulásának köszönhetően bővíthettünk ki bizonyos adatokkal, amely kiegészítéseket kurziváltan, dőlt betűkkel közöljük. – A szakdolgozatban a családnév „Weiss” alakban szerepel, amit kijavítottunk az érintettek közlése alapján.