Szerelem

(♀+) Udvarlók? Sajnos, még csak csókolózni sem nagyon lehetett a szüleinktől, mert mikor randevút adtunk, a szüleink is velünk jöttek, úgyhogy az borzasztó volt. Ezt az egyet nem szerettem, hogy anyukáék jöttek, ott voltak anyukáék, amikor minket randevúra hívtak. Csak úgy engedtek el randevúra. És ti nem slisszoltatok meg? Hát dehogyisnem. Mikor Pestre feljöttek anyukáék, alig vártuk, hogy jöjjenek a fiúk. És elmentünk, persze, de akkor is egy hölgy jött velünk mindig. Apukának a nővére, Etus néni, és az mindig velünk volt, olyan mérgesek voltunk. Emlékszem rá, mikor egy jóképű fiú udvarolt nekem, egy magas stramm férfi volt, és persze egy kislány, egy 16 éves kislány, amikor táncoltunk, mindig úgy pipiskedtek a lábaim, azt se tudtam, mit csináljak, hogy anyukáék észre ne vegyék, hogy meg akarom csókolni a fiút. De azért sikerült megcsókolni, de úgy, hogy anyukáék ne lássák. Ezek szerint egy lánynak nem lehetett házasság előtt kefélnie. De nem ám! Na hiszen, akkor az lett volna szép! És ez természetes volt-e a komédiás családoknál? Őszintén, ezt nem tudom. Nagyon elkerülte apuka a cirkuszokat, valahogy nem tudtunk róla, nem is érdekelt bennünket. Mi azt hittük, hogy ugyanígy van náluk is, mint nálunk. Kibe voltál szerelmes? Privát fiúba. Mért nem mentél hozzá feleségül? Mert akkor elutaztunk abból a városból, ahol ő volt, és három évig utazott utánunk, azt hiszem, most már meghalt. Mindig eszembe jut az a fiú. Nyilván azért, mert nem egy beteljesült álom, egy vágy. Flörtölni szerettél-e? Igen, nagyon. Nagyon tetszett, mikor éreztem, hogy tetszem a fiúknak, sőt a nős embereknek is. A férjed mit szólt hozzá? Szerintem már megszokta. Megszokta. Mert azért vele feküdtem le, és vele ébredtem föl. Nyilván azért nem szólt egy szót se. Hát látta, hogy akarnak udvarolni a férfiak. Csak te nem hagytad. Dehogynem hagytam, szerettem, hogyha udvarolnak. Na de hát odáig azért mégse mentem el, hogy esetleg elvált volna a férjem tőlem. Megbízott bennem a férjem, nyilván, mert hogyha nem, akkor biztos elvált volna tőlem. Volt oka, hogy megbízzon benned? Szerintem igen, mert azért nem voltam egy rossz feleség állítólag. Nem voltam kimaradó vagy iszákos, a gyereket normálisan neveltem, amikor együtt voltam a kislányommal, külföldre nem nagyon lehetett akkoriban kivinni, azért pár helyre el tudtuk vinni őt is, már később.

(♀) Mikor voltál először szerelmes? Hát azt hiszem, hogy olyan – mennyi lehettem? – 10-11 éves voltam. … És 11 éves korodban voltál először szerelmes. Igen. Privátba vagy artistába? Nem, a mostani férjembe. Vagyis hát csak az egyetlenbe. Ez komoly? Komoly. Ő volt 14. És ő is ilyen hűséges volt? Hát, nem volt hűséges. Puszilkodtunk, mert hát akkor még mit lehetett csinálni. És azt mondta, hogyha nagy leszek, elvesz feleségül, és ő akkor még nem volt artista, járt az artistasulira, és én már akkor ügyeske voltam, és hogyha elvesz feleségül, akkor majd csinálunk egy Morvai-számot.

(♀+) Mesélj a szerelemről! A szerelem az a legszebb dolog, csak sajnos az egy nagyon kemény dolog. Az mindent tönkretehet, meg mindent megszépíthet. Én tudnék erről szépeket mesélni, de nem, mert be van kapcsolva a magnó. Mert egy olyan máz is keveredik rá, amit te nem akarnál. Megszépíted, az ember szimpatizál, olyan jó saroklógást csinál, az is belemegy. Különben lehet, hogy a mentalitás semmi, nem is passzol, de esetleg így. Rettenetes dolgok is vannak ebben. Esetleg aki, mondjuk, szabad. Otthon van a felesége, vagy otthon van a férje, akkor ez óhatatlan. Körülnéz társulati ülésen, összeakad a szeme valakivel, hátranéz. Hogy ez hogy krupieroz! Nem baj, ha büdös a lába, de az olyan szépen krupieroz. És akkor nézi, finálén, pillantások, nézések. És akkor azt hiszi, hogy senki nem veszi észre. Az első, a második napon a társulat tudja a szerencsétlenről, hogy bajban van. Gondold el, hogy ez minden szezon után. Hogy kit hogy érintett ez meg. Mert lehet, hogy az egyiket nagyon komolyan, de közben a másiknak – vége volt a szezonnak, nem becstelenség vagy valami. Így jön. Egy métely. Ez nem is konkrét.

(♀+) És udvarlás meg szerelem? Hát szerelem, udvarlás, úgy féltünk anyukáéktól, hogy nem igaz. Szóval rettenetes sok szerenádot kaptunk, rengeteg virágot, sokan udvaroltak, de azon kívül, hogy előadás után fölkértek, és táncoltunk, és ilyenek. Egyszer a két lány megszökött otthonról, már olyan értelemben, hogy anyukáék bejöttek Pestre, és mi valahol itt Imrén, itt Pest környékén álltunk a cirkusszal, és akkor elmentek. Elszöktek egy öt órai teára, de nem kettesben, hanem akik ott voltak nálunk szerződésben, azokkal. Sajnos egy kicsit elkéstek, anyukáék előbb értek haza, hát azt a két nagylányt úgy megverte apuka, hogy az valami szörnyű volt. Nagyon-nagyon. Főleg O. nagyon sok verést kapott. Mert ő nem hagyta bántani a másikat, és mindig közbelépett. Megvédte azt, aki ártatlan volt, és kikapott.

(♂)  Nagyon kevés cirkuszos lány ment férjhez - mi úgy mondjuk – priváthoz. Hogy úgy ment férjhez, hogy elhagyta magát a cirkuszi életet. Fiúból még kevesebb. Ebből az adódik, hogy egy házasság... ha elveszi például magát egy cirkuszos gyerek, akkor otthagyja a házát, az otthonát és vándorolni kezd. Persze, ez a vándorélet mindennél sokkal szebb, ez a világ legszebb élete... De ez olyan valakinek, aki megszokta a házat, a fürdőszobát, a stabil dolgokat, annak ez nagyon furcsa. Így viszont sokan elmenekültek. Vissza a mamához. Nem bírták ki. Ezért vannak félig meddig arra kötelezve a cirkuszi emberek, hogy egymás között házasodjanak. Szakmabeliek találják meg egymást. Erre figyeltek is az öregek. Mert ugye ott volt a tél. Most a tél más. Vagy van munka vagy nincs munka. De régen a külföld nagyon messze volt, és csak nyáron tudtak utazni. Télen le kellett állni. És ez a leállás úgy történt, hogy ez a cirkusz itt állt le, a másik húsz kilométerrel odébb. Így együtt tudtak lenni, együtt tudtak szilveszterezni, karácsonyozni, magyarán itt szövődött az elkövetkezendő házasságok nagy része.

(♀) Szerelem a cirkuszban? Minden szezonban jött egy új fellángolás. De nem lett komoly. Ti XY-nal elég komolyan jártatok. Hát ez egy óriási félreértés volt. Igen, komoly volt köztünk, amikor kimentem a SZU-ba, azt hallottam, hogy ő egy vörös hajú bolgár lánnyal összeakadt. Aztán később, amikor Bulgáriában találkoztunk, elmondta, ő azt hallotta, hogy én valamilyen Ivánnal vagyok együtt. Nem volt semmilyen Iván. Aztán kiderült, hogy apu nem akarta, hogy összejöjjek vele, ezért nem adta tovább az ő leveleit nekem, és az én leveleimet neki…. Kis futó szerelmek. Apu nagyon szigorú volt. Volt Münchenben egy hentes, aki állandóan levelezett, és ha nem jön Amerika, akkor most német hentesné lennék. Amerika megmentett.