Lakókocsilét

(♀+) Apukának 2 masztos, 22 méteres sátra volt, szerintem Magyarország legszebb lakókocsijai nálunk voltak, 9 méteres kocsijaink voltak. ’38-ban csináltatta, már akkor gumikerekes, és rolók voltak az ajtókon, ablakokon. Volt két szalonkocsi, volt 4 méteres, 5 méteres. Voltak a lánykocsik, anyukáéknak 3 szobás: háló, szalon és a konyha anyukáéknál. Nekünk a két kicsinek egy, a nagyoknak külön egy-egy szobájuk volt. Mindig külön laktunk. Kerítés és nagyon szép fazád volt, apuka festett, mert nagyon tudott festeni, szép páholyok a cirkuszban, monogramos székekkel, nagyon szépek voltak. Gradin nem, ilyen emelvény, nagyon szép ilyen fotelszerű székek voltak inkább. Volt állóhely.

(♂+) Udvarlás, szerelem mennyire volt közismert? Itt nem volt belül. Inkább az volt, hogy a férfiak, akik voltak, az én partnereim is, hát azért mi hajtottunk, csajoztunk. A faluból a kis csajokra. És nyilván a faluból a fiúk jöttek udvarolni a lányoknak. Így van. Hát ebben speciel olyan nagyon sok lány nem volt, de eléggé kordában voltak tartva abban az időben még ez a három lány, mert nem lehet mondani, hogy nem voltak kordában tartva. Nem igaz, hogy kurválkodtak volna, meg rossz erkölcsök? Én megmondom neked, hogyha ezt így kérdezed, akkor én ezt visszautasítom, és ez nem volt jellemző. Ezek a privát szemléletek rosszak voltak.

(♀) Hol zuhanyoztál? A kempingünkben. Mióta volt kempingetek? Mindjárt mondom neked ’65, Olaszországban vettük az első kempinget. Hát abban még nem volt zuhanyzó, addig a lavór volt. Mikor volt a következő kemping? A következő ’67-ben volt. ’67-től kezdve volt a zuhanyozás? Nem volt, még nem volt. WC is volt? Akkor volt már, amikor zuhany volt, akkor persze. Az mikortól kezdve volt? A zuhanyzás 80-tól. Tehát 80-tól kezdve zuhanyozol, és 80-ig pedig a lavórban fürödtél végig. Ilyen kis bébikádban. Igen, igen. Én is azt csináltam, azért kérdezek rá. És ha adott esetben nem volt WC-kocsi, akkor bizony komoly problémák is lehettek.  Akkor mentél a következő cukrászdába, ha az se volt, a la nature. Pontosan. Meg hát vannak ennek technikái, hogy szappanos vizet kell a vödörben hagyni, és akkor nem látszik a pisi, ha kiöntöm. A pisilés, az igen, volt, hogy dunsztos üveg volt az öltözőben, mert már idő nem volt, hogy átszaladjál WC-re, akkor dunsztosüveg. Itt olyan természetes az élet, nem? Igen.

(♀+) Hány lakókocsi volt mondjuk ’38-ban vagy ’40-ben? 6-7-re emlékszem, és a stráfkocsikra. Hány stráfkocsi volt? Hány stráfkocsi volt, édes istenem. Először is, amire a ponyvákat raktuk, a gradinokat, és hát természetesen kellett olyan stráfkocsi is, amire az állatoknak a szénát fölpakoltuk. Világítás? Hát ’38-ban én úgy emlékszem, hogy még gázlámpák voltak, középen volt egy nagy ilyen nagy gömbölyű, és a két masztra volt fölszerelve 1-1 gázlámpa. Olyan 5 körül. Pénztár? Pénztárkocsi nem volt, csak ilyen pénztárfülke a fazádra volt beépítve. Kerítés? Kerítés nem volt. Hányan laktatok egy kocsiban? Mi négyen laktunk a lánykocsiban, anyuka és apuka lakott a másik nagykocsiban. Úgy emlékszem, volt egy konyhakocsi is. És egy, amiben a kocsisok, tehát a legények laktak és a tanulólányok, és általában akiket apuka szerződtetett, azoknak is volt mindig lakókocsijuk, tehát nekünk volt kocsink, amibe ők bementek lakni, de volt olyan család is, akik maguk hozták a kocsit, de általában mi vontattuk a mi lovainkkal.

(♀) A lakókocsiban egy kicsi gyerekkel: az éjszaka a hajam odafagyott a kocsi oldalához. Anyu a dereka alatt szárította a pelenkát, hogy meglegyen reggelre a váltás. Két éves koromig háromszor volt tüdőgyulladásom. Villamosra anyunak nem futotta, ahogy vitt haza, minden sarkon leguggolt pihenni, a gipsz miatt a keze majd leszakadt.

(♀+) Milyen volt a munkamegosztás? Mindent kellett csinálni. Segíteni a konyhán és takarítani. Mosni, próbálni. Sokan voltunk, kellett mindenkinek mindent csinálni. A lányoknak kellett a mamának segíteni. A fiúknak pedig a cirkuszt, építeni, festeni, javítani, ami kellett. Nekünk lányoknak kötelező volt minden második héten a konyhában segíteni, pucolgatni mindent. Reggel felkeltünk, először is próbáltunk. Utána meg kellett segíteni a konyhán, takarítani, krumplit pucolni. Megtanulni főzni. Mosni kellett, nem volt mosógép abban az időben. 15 éves lehettem, amikor már önállóan főztem. Anyám beteg lett, reumás lett szegény, és akkor hol én, hol a nővérem, már főztünk. Tésztát gyúrni már addig is tudtunk. Kocsisok, legények, zenészek voltak. Mindenki kapott kosztot. 25-30-an is voltunk kosztra. Segítség, tanuló lány nem nagyon volt, mama nem szerette, sok fiú volt, és abból mindig van konfliktus, ha ilyen idegen lányok odakerülnek. A családbeli lányok mások. Azokat tiszteletben tartják. A szakmabeli lányokkal nem úgy beszélnek, ahogy egy falusi lánnyal. Az artistalányokkal egy kocsis, egy legény soha nem kezdhetett ki. Eszébe se jutott. Az más, hogy az artistalányok férjhez mentek artista fiukhoz.

(♂) Nagyon jó artisták voltak. Apjuk azt mondta, ha jó artisták akarnak lenni, akkor nincs idő iskolára. Tanuljanak meg írni-olvasni. De legyenek jó artisták. Akkor még nem volt artista iskola Olaszországban.