Állatok

(♀+) Állatok?Hát a lovak voltak nálunk. Nekünk nem voltak vadállatok, én legalábbis nem emlékszem. Inkább azok az artista családok hozták magukkal, akiket apuka szerződtetett.

(♀) Az első szerelmem zsoké számban dolgozott, előadás után próbáltak, nekem meg néha megengedték, hogy trappolva a ló mellett felugorjak rá, zászlót csináljak, ilyesmi. Egyszer a Baba nevű vemhes muraközi lovon lovagoltam, hosszan, mert járatni kellett a manézsban, pár nap múlva szült. Az anyukám tiltotta nekem a lovaglást, nem is értem miért, pedig ő nagyon szerette a lovakat. Hiába mondták, hogy szálljak már le, másnap olyan izomlázam volt, hogy lépni alig bírtam, és persze titkolni kellett. Volt egy szezon, amikor nem voltak korombeli gyerekek, én minden időmet a ló- és elefántistállóban töltöttem, illetve egy csimpánzcsaláddal (mama-papa-kisgyerek), gyakran megengedték, hogy én cumiztassam a kicsit. Istentelen sok gyerek volt mindig a placcon az érkezéskor, és simán kiengedték közéjük a csimpeket. Egyszer próba előtt a játékcipőm a pisznin volt, jött az egyik, odaült, és felhúzta. Ezek káprázatos dolgok.

(♂+) Az előző idomárnak leharapták az ujját. ’56-ban lelépett, mondták nekem, dolgozzam a medvékkel (Bambi, Kati és Zsuzsa). A vállalat medvéi voltak. Mondták, hogy jönnek majd új medvék azokat kapom meg én. Ezek hurkák voltak. Az én medvéim bicikliztek, handstandban lejöttek a lépcsőn. Öt medve volt, három garnitúrám, aztán 4 medvém volt. Feleségem féltett. Amikor bemondták, hogy P. I. szibériai barnamedvékkel, kiment.

(♀) Etetni kellett az állatokat, eltartani az embereket, nagyon sok mindent kifizetni, s ez mind a nagypapa érdeme, hogy ment… Apunak Amerikában megtetszett Charly Baumann száma. Charly elmesélte neki, hogy kell a tigriseket tanítani. Például leülni. Amerikában vett két kis tigrist, hatheteseket, a repülőgépen hoztuk őket kis dobozban. Aztán itthon a lakásban neveltük őket. Az egyiket én cumiztattam, a másikat Apu. Be kellett tekerni vászonba, mert kapálódzott, hogy meg ne sértsen. Vágtunk neki kis húsokat. Aztán Apu a kertben pórázon tanította őket, hogy menjenek mellette. Amikor 4 hónaposak voltak, vitte őket Fővárosi Nagy cirkuszba. csináltattak olyan széket, amilyent Charly mondott és tanította őket szépen leülni. Erőszak nélkül, finoman. Akkor már dolgozott az öcsémmel. Elkezdték gyakorolni a lovasszámot. Behozták a lovakat. A két tigrist meg vezették mellettük pórázon, hogy hozzászokjanak a lóhoz. Együtt voltak mindig. Együtt nőttek föl, együtt gyakoroltak. Így jött létre a tigris - ló szám, amit nagyon dicsértek. Olyan volt, mint két macska. Két macska is volt. Én is bármikor bemehettem.

(♂) Egy állatidomárnak az a legfontosabb, hogy állatápoló legyen. Hogy ápolja az állatokat, hogy lássa, hogyan születik, nevelje, később akkor lehet állatidomár vagy tréner, ma már úgy mondjuk állattréner, mert akkor tudja kialakítani azt az igazi kapcsolatot, ami szükséges. Van az a tévhit, hogy így összeverni,  ütni, vágni kell az állatokat. Dolgoztam oroszlánokkal, elefántokkal, na most üssem vágjam az elefántot, hogy megmagyarázzam neki, hogy ülj le, feküdj le? Ez nem így megy.