Izgalom, esetek

(♀+) A ruszkik elhúzták a gyönyörű lakókocsikat, függönnyel, csipkével, beásták földbe, és a tisztek abban laktak. Minden benne maradt. Az én hátaslovamat! Zokogtam érte. Mindenünket. Utána egy ágyban kellett aludni E-vel, akkor már kevés lakókocsi maradt. Anyukáék vettek hintákat, lövöldét,  de akkor már termekben dolgoztunk. Már nem az igazi volt. Kárpótlásért ki ment volna?! A ruszkik elcseszték nekünk. A kastélyban a németeknek tartottátok az előadást, másnap a ruszkiknak, ahogy alakult a front, utána a románoknak. Utána a románok meg a ruszkik összeverekedtek, hogy melyiknek csináljunk cirkuszt. Még fegyverrel is, idefigyelj, a levegőbe lőttek, mert a románok utálták a ruszkit, nekem hiába pofáznak, mert úgy utálták. Mert a románok intelligens emberek voltak. A katonák gyönyörű egyenruhában, szóval intelligens emberek, a ruszkik meg olyan barbárok. A lenyírt meg lógó frizurát ezért nem bírom elviselni. Szekrénybe, ágy alá bújtattak, mindig kiszúrtak. Lábamnál, hajamnál fogva húztak ki.

(♀) Apunak is akarták egyszer amputálni a lábát Romániában, akkor én nem voltam velük, de sokszor hallgattam a sztorit, hogy a gombás lábujját penicillininjekcióval kezelték. Mikor már feketedett a lábfeje, hazajöttek, a Sportkórházban egy-két hét alatt rendbe hozták.

(♀+) Államosítottak bennünket, tele voltam nagyon keserűséggel, mert hogy őszinte legyek, tőlem elvették a lovakat, azokat a lovakat, amik be voltak törve, be voltak idomítva, akiknek a hátán én dolgoztam. A D-k fölkerültek szépen a lóra, az én lovaimra, azokra a lovakra, amik az enyéim voltak. Tehát tőlem elvették, és odaadták azoknak az emberek, akiknek semmi közük nem volt Magyarországhoz, a délvidékieknek. Én nem haragszom rájuk, mert nagyon jóban vagyunk, meg egyébként is nagyon jól dolgoznak.

(♀+) Aztán ’55-ben mindent elvettek tőle. Megtarthatott egy kocsit, egy lovat, volt még egy hangos mozija, rengeteg filmmel Pesterzsébeti házában a padláson elrakva. Valaki feljelentette, azt is elvették. Ebbe belerokkant. Aztán mégis működött tovább. Mégse adta fel.

(♀) 56-ban, amikor a forradalom kitört, ott voltunk a szabad pályán, tudod, ahol most is van. Oda levagoníroztak, ott hasalt mindenki a kocsiban. Aztán bevonultak az oroszlánketrecekbe. Ez komoly. Aznap értünk haza.

(♂+) 1949 nyarán államosították a cirkuszokat, a színházakat, május, júniusban. Hét műhely nem állami, hanem fővárosi kézbe került. Ezek a következők voltak: a Városi Színház, a mai Erkel, A Fővárosi Nagycirkusz,  a Royal Revüszínház, a Kamara Varieté, a Margitszigeti szabadtéri színpad, a Vurstliban két játszóhely,  a Népvarieté és a Kis Varieté és a Károlyi kert mint szabadtéri koncerthely. Ennek a gyűjtőneve lett Fővárosi Népszórakoztató Intézmények rövidítve FŐNI. Ennek lettem én 27 éves korban a művészeti igazgatója. Előtte a Városi Színházban csináltam mozi-varietét, a Magyar színházban rendeztem… Két megnyitója volt a Fővárosi nagycirkusznak. Az egyikre meghívtuk a szocialista vezérigazgatókat, a másikra a nyugatiakat. Egyrészt nem akartuk összeereszteni őket, hogy ne egymással kössenek üzletet, hanem velünk, másrészt nem volt elég szálloda ahhoz, hogy megoldjuk a protokollt, az elszállásolást. Egy hét differenciával két megnyitó volt, ez is jellemző a korra.

(♀+) Azt hallottam, volt olyan, hogy J. bácsi egész fogsora meglazult, amikor ugrott egyet a motor. Ugyan már. Egész fogsorom. Most sincs fogsorom. A fogaim meglazultak a sok fertőzéstől. Utaztunk a cirkusszal, volt egy zökkenő és mondtam a srácoknak egy fogam megint kiesett. Szép lassan kihullottak. Az íny a sok fertőzéstől, mert a lószartól kezdve minden volt azon a cangin.

(♀+) Hogy volt, amikor Romániában kirakták a nagy kést a páholy szélére? 1972. Óriási üzletet csináltunk Romániában. Volt olyan hely a Regátban, ahol nem kellett kinyitni a pénztárt, mert elővételben minden jegyet eladtak. Ez a Budapest Cirkusz. Bukarest és Jasi között, románok voltak a közönség. A Kárpátokon kívül. Kiszúrtam, hogy nagyon olcsó a tévéreklám. Ezt senki sem csinálta. Minden héten - amikor elkezdtük - adtam fel fillérekért hirdetést. És utána minden hónapban már. A tévé bemondta, hol leszünk a következő időszakban. Ez aztán fantasztikusan jól sikerült. Az meg úgy történt, hogy egy románnak fel szólt a jele a felső sorba. De ez nem zavarta. Beült a páholyba és kitett egy nagy kést. A rendőrt kellett odavinni és kitessékelni. Nem mentem oda, addigra már a rendőr ott volt. Mindig volt rendőr a cirkuszban. És nemcsak rendőrök, hanem voltak barna egyenruhában vagyonőrök, és volt egy óra, és jeleznie kellett, hogy megnézte. Megrendeltem 8-10 vagyonőrt, akik a kerítésen kívül vigyáztak arra, hogy ne ugráljanak be.

(♂+) Valami szuper társaság egymáshoz való viszonyban, egymás segítésében. Az cirkuszosok egymáshoz való viszonya is kivételes. Másfajta emberek. Mitől speciális? Hogy lehet valakivel megcsinálni, azt amint velem.  Azért, mert máshol nem csinálnak olyat. Voltunk Kiskunfélegyházán, azt mondja a kis Barabás, akivel összebarátkoztam menjünk a vágóhídra, de bírd ki röhögés nélkül. Előadja a vágóhíd igazgatójának, hogy neki dél-amerikai kobrái vannak, nem tudok dolgozni, mert azok csak borjúmájat esznek. Adtunk két jegyet és elhozhattunk 10 kiló borjúmájat. Az egész cirkusz borjúmájat zabált. Ilyet akkor csak a pártkórházban adtak a fejes betegeknek. A vágóhíd egész vezérkara eljött az előadásra. Mondja a szünetben a vágóhíd igazgatója, Barabás úr, hol vannak a kígyók. Azt mondja Barabás: Nem laktak jól, kevés volt a máj. Éhesen nem lép fel egy kígyó. Azt csak az artisták teszik.

(♀+) Aztán volt, amikor Jugoszláviában belémjöttek, és összetört az új Impalám, amit hoztam Amerikából. Szemben belém jött egy másik, előző autó.  Szerencsére a kemping rajtam volt. Akkorát estem volna, de a kemping megtartott. Nagy amerikai kemping volt. Ha egy kisebb személyautóban ülök, kirepültem volna az útról. Az autót ott kellett hagyni, kicserélni a sebességváltót, a motort.

(♀) Akart egy jegesmedve és grizly számot csinálni a német Busch cirkuszban. Akkor a medvék egymásnak estek, nem volt mentség, poroltókkal szétválasztották őket. Aztán két nap kóma a kórházban, és meghalt. D. mondja, nem bírja nézni, ahogy három jegesmedve előtt rückwärtsel, csak meg kell botlani.