Jókay Zoltán: Cirkusztörténeti e-figyelő

Az elektronikus formában egyre nagyobb számban hozzáférhető sajtótörténeti kínálat óriási lehetőségeket rejt magában. Most induló rovatunkkal a kutatók és érdeklődők számára gyűjtjük ki, tesszük áttekinthetővé és egyszerűen elérhetővé a cirkusztörténeti forrásoknak ezt a változatát.

Az első két cím alatt a Barnum & Bailey Cirkusz 1901-es magyarországi turnéját évtizedekkel megelőző, a Vasárnapi Ujságban megjelent két cikksorozatot adjuk közre.

Ezt követik az MTI archívumában található és az Országos Levéltár (K szekció) anyagában megőrzött tudósítások cirkusz tematikájú magyar, illetve belföldi vonatkozású hírei az 1920 és 1945 közötti időszakból (keresőszavak: cirkusz, circus, artista, lovar, állatidomár). Először időrendben, a dátumot követő zárójeles utalószóval következnek a hírek,[1] végül pedig egy olyan dokumentum összegzi a teljes MTI-anyagot, mellyel megkönnyíthetjük az esetleges keresési műveleteket.[2]

Köszönet az Országos Levéltár és az MTI munkatársainak az internetes elérhetőségért![3][1] A régi sajtótermékek nyomdatechnikai problémái miatt (elmosódott szöveg, értelmezhetetlen jelek, stb.) a szövegfelismerő programok meglehetősen nagy számban vétenek hibákat, ezeket az olvasás kényelme érdekében korrigáltuk.

[2] Itt csak a durva és értelemzavaró hibákat javítottuk.