MTI 1936. október 16. 12. oldal (Beketow-cirkusz)

CIRKUSZIGAZGATÓ SIKKASZTÁSI BŰNÜGYE FELMENTÉSSEL,

Árvái Rezső a Beketow-cirkusz volt igazgatója és Kaufmann Sándor reklámvállalat-tulajdonos sikkasztás büntette miatt került Fenessy Ferenc dr. törvényszéki egyesbíró elé. A vád szerint Klein Márkustól a városligeti nyári varieté büfébérletével kapcsolatban átvett 5oo pengő óvadékból 45o pengőt elsikkasztottak.

Árvái Rezső, akit elsőnek hallgattak ki, tagadta bűnösségét. Elmondta, hogy a városligeti nyári varieté csak névleg volt az övé, a tulajdonképpeni finanszírozó Kaufmann volt. Előzőleg nem Klein, hanem Fürszt Árpád bérelte a buffét és csak később kapcsolódott be a vállalkozásba Klein.

- Szenzációs ajánlatot kaptunk - mondotta a cirkuszigazgató -s ennek eredményeképpen felvettük programunkba azt a számot, amely egy készülék révén láthatatlanná teszi az embert. Nagyszerűen ment minden, azonban a büfé számára nem hozott forgalmat, és Klein kijelentette: ez neki nem bolt s egyszerűen kivonult a büféből. Abban állapodtunk meg, hogy részletekben fizetjük meg a pénzét, de sajnos sorozatos pechek következtek. Először a múlt év májusában olyan vihar volt, amilyenre cirkuszigazgatói működésem óta még nem volt példa. A szörnyű szél szétrombolta a cirkuszt, és teljesen tönkrementünk. Sajnos biztosítás nem volt, s így magunknak kellett fedezni a rendbehozás 3oo pengőt kitevő költségeit. Ezután pedig leégett a láthatatlanná tevő készülék, majd pedig Kaufmannt érte szerencsétlenség: ráesett egy nagy darab vakolat; úgy, hogy hosszú kezelésre volt szüksége. A társam részére kártérítést ítélt meg a bíróság, és ebből cedálta Klein Márkusra a neki járó összeget. Az óvadékot tulajdonképpen n e m i s mi vettük fel tőle, hanem Fürszt Árpád, akinek örökébe lépett, és átvette a büfé bérletét - védekezett Árvái Rezső.

Ezután kihallgatták Kaufmann Sándort, aki elmondta, hogy ll.ooo pengőt fizetett rá a vállalkozásra, nagyon pechesek voltak, egymás után zúdultak rájuk a bajok. Ennek ellenére mindenben igyekezett a fizetési kötelezettségeknek eleget tenni, s bár nem ő kapta az óvadékot, hanem Fürszt, mégis vállalta a hátralévő 45o pengő kifizetését is.

A törvényszék a bizonyító eljárás lefolytatása és a perbeszédek elhangzása után bűncselekmény hiányában felmentette úgy Árvait, mint Kaufmannt azzal, hogy nem ők vették fel a pénzt, s így nem is felelősek azért. Az ítélet nem jogerős. /MOT/Sy.