Cirkusz és Varieté bohóc tanszakának zsonglőr paródiák és komikus trükkök felsorolása

 

 

 

1

Hosszú kesztyű

Kellékek: 1 pár fehér kesztyű, hosszabbítva 6 m fehér anyaggal

2

Gyertyaevés

Kellék: gyertyatartó, papírhenger, felül 1 db gyertya

3

Hosszú kéz

„fából”

4

Hosszú gyertya

 

5

Pénz tányérba dobása

 

6

Halli-halló

 

7

Tojás kendő bűvészet

„kis billenő asztalka”

8

Tányérpörgetés

„paródia”

9

Kalap balansz

„cérnával”

10

Puty-puty +

„tojás vándorlás egyik pohárból a másikba”

11

Kártyaparódia

„cérnán fölfűzve”

12

Kanáltáncoltatás

„kanál cérnán hátulról rángatva”

13

Csillagvizsgáló-apparát

„ujjbedugás sárgarépa”

14

Egy kézzel

„pohár lefordítva itallal, és így ki kell inni”

15

Sok kalap

„zsebből mindig új kalapot feltenni”

16

Sok mellény

Levétele

17

Sírás szemből

Kellék: rézcső, gumicső, gumilabda

18

Világító szemek

Kellékek: szemüvegkeretbe beépített két kis villanykörte, drót, 2 db 4,5 V-os elem csengőgomb vagy billenőkar

19

Keleti paródia cipővel

Cipő megfordul és zenére kimegy a manézsból erős vékony zsinór húzáshoz

20

Fordított ember

Klischnigh

21

Hordón bejövő ember

 

22

Puttonyos nő

 

23

Magas ember

„kézállás babába”

24

Szivardoboz balansz

„2; 2,5 cm hosszú gumiszalag középen áthúzva

25

Vödör balansz homlokon

„kellékek: 1,30 m hosszú cső tetején kis fatányér középen lukkal egy vödör középen lukas vékony dróton megerősítve fatányér széléhez, vödörbe vizet önteni, amely a csőbe belefolyik, és a közönség felé megdöntve azt a látszatot kelti, hogy a víz a közönség fejére folyik.

26

Tojásos kosár balansz

„kellékek: 1,30 m rúd kis tányérka rajta, kis kosár benne fatojások erős spárgával a kosárhoz rögzítve, oldalról a kis kosár vékony spárgával megerősítve. Rudat homlokra tenni kis kosárral és a közönség feje fölött megdönteni, kosár lógva marad és a fatojások is.

27

Klischnigh passzage

„egy asztal körös körül dekorációval, asztallap kivágva, hogy be lehessen állni. Két kitömött láb, ugyanolyan nadrággal, mint a kosztüm. A két műlábat a nyak közé csavargatni végül kilépni az asztal háta mögül és a két műlábbal kimenni a manézsból”.

28

Átszúrt testű ember

„kellékek: ½ gömbölyű cső egy gurtnival megerősítve kard félkörbe megy az a látszatot kelti, mintha valóban keresztül lenne szúrva.”

29

Zsonglőr passzage

„cilinder fejen felül nyitva, ahol a labda beesik elől egy kis luk, ahol a labda megint kiesik, és így zsonglőrözni 3 labdával.”

30

Tálca balansz

„tálcát körbeforgatni poharakkal. Tálcára 6 db vizespohár felragasztva, alján középen gyűrű, oda az ujjat bedugni s így a tálcát különböző formákban lehet forgatni, anélkül, hogy a tálca leesne.”

31

Zsonglőr passzage

3 fehér labda 1 labda fekete cérnával kabáthoz erősítve. Zsonglőrözés közben középső labda lógva marad és újra himbálva kézbe jön és tovább zsonglőrözni vele.

32

Forgató pálca

80 cm hosszú bot. Alul kb. 30 cm a végétől egy fél gyűrű, amivel a bot forgatva lesz.

33

Tálca balansz

„homlokon tartva 1,30 m hosszú alumíniumcső, felül kis tányérka 10 cm átmérőjű „plexiből” egy tálca plexi nikkelezett keretbe nehéz anyagból, rajta 6 db üvegpohár. Tálcát kiütni és két kézbe elkapni. Gyakorlatot igényel.

34

Kendőforgatás

Kellékek: egy szalvéta négy sarkába kis ólom bevarrva, hogy könnyebben forogjon egy forgatópálca 90 cm hosszú, pálca végében hegyes tű. Kevés gyakorlatot igényel.

35

Táncoló gyertya

Kellékek: 1 üveg hosszú nyakkal, egy db fagyertya végére 1 m erős fekete cérna erősítve. Cérna vége a kabáthoz erősítve. Üveg emelése és leeresztésénél a gyertya táncoló mozgást idéz elő.

36

Üveg entrée

Kellékek: 2 kis asztalka, két fémhüvely, 3 fémnyomású üveg fenék nélkül egyik pontosan a másikra illik, 2 kis pohár.

37

Kanál bedobás a poharakkal

Kellékek: egy db tálca, 6 db alumíniumpohár, 6 db hosszúnyelű kis kanál - „nehéz” 6 kanalat egyszerre bedobni a poharakba.

38

Bűvész passzage

Egy asztal körbe dekorációval, asztal alatt bohóc, asztalon egy üveg fenék nélkül, asztallap kivágva, különböző tárgyak megjelennek az üvegbe „zászlók, zsebkendők stb.” Bohóc asztal alól feldugja.

39

Kis kutyát vastag kötélen behúzni

Kellékek: egy élő kiskutya 7-10 m vastag hajókötél. Bohóc és 5-6 műszaki húzza a kötelet, mire a kiskutya megjelenik.

40

Betörős szék

Kellékek: egy szék, ülőlap 4 részre vágva, széles papírszalaggal összeragasztva alulról.

41

Gyertyalángot kilőni

Kellékek: 1 hosszú gyertya, oldalt vékony rézcső, alul gumilabda, lövésre gumilabdát összenyomni, gyertyaláng kialszik.

42

Megcsapolt ember

Kellékek: lemez mellény alatt, kis karika benne, amibe a facsap be lesz ütve. Facsapba málnaszörp, mely csapnyitásra pohárba folyik. Csapbeütéshez nagy fabunkó.

43

Deszkás ember

Kellékek: 2,5 m hosszú furnir lemez 50 cm széles, középen lyuk fúrva, bohóc fején keménykalap tetején kiálló szög, melyre a deszkalap fel lesz téve. Bohóc előre hátra gyorsan megy és közben gyorsan megfordul, amely mozgás a közönségre humorosan hat.

44

Cilinder víztaróval

Kellékek: 1 cilinder alul víztartály beépítve kónuszosan, hogy fordított állapotban a víz ki ne folyjon. Vizet tartályba önteni és a bohóc a cilindert a fejére teszi, a víz nem folyik ki a cilinderből

45

Bűvész passzage

Kellékek: 1 fekete cilinder 6 db selyem-zsebkendő, 3 db selyem-zsebkendőt egyenként a cilinderbe dobni, és onnan egybe csomózva kivenni. A cilinder oldalán van egy beépített rekesz, amelybe előre a 3 kendő a rekeszben van csomóra küldve, ill. kötve.

46

Biliárd dákó balansz, „egyensúlyozás”

Kellékek: 1 biliárddákó kettébe vágva összecsavarható csomagolás végett. 3 db biliárd fagolyó 1 piros 2 fehér, golyók átfúrva középen dákóba egy acéldrót beépítve, amit felfelé lehet tolni, erre lesznek a golyók erősítve, s azt a látszatot keltik, mintha szabadon lennének egyensúlyozva.

47

Lepkekergetés

Kalapra erősítve vékony hajlított acéldrót, annak végén egy lepke fölerősítve, s így szaladva azt a látszatot kelti, mintha a bohóc a lepkét kergetné és nem tudja megfogni.

48

Kis kapu

Bohóc hóna alatt hozza a kis kaput, leteszi, becsönget, kinyitja, lábat töröl, nagyot lép, hangos kutyaugatás hallatszik „magnóról”, megijed, becsukja a kaput, hóna alá veszi és kirohan. Kellékek: fából kerítésszerű kis kapu zsanírokkal ellátva, csengő nyomógombbal.

49

Üveg balansz egyensúly

Kellékek: faléc 80 cm hosszú 4 cm széles léc szélen lemez beépítve egy gömbölyű kivágással, egy sörösüveg, benne fadugó, dugóban facsavar, amely a lemezbe bele lesz akasztva, s így balanszálva az üveget pár lépést tesz, utána a lécen az üveg lógva marad, és így kirohan a manézsból.

50

Nagy bohóc karóra

Kellékek: nagy vekkeróra, karszíjjal. A bohóc karjára csatolva, melyet ha megráz, kövek vannak benne, óriási lármát csinál. Végre mérgesen leveszi, füléhez teszi, hallgatja, s mivel nem meg, nagy erővel a földhöz csapja és az órából rengeteg rugó és vasdarab stb. kirepülnek.

Budapest, 1972. november 15.

Péntek József

Kézügyesség szaktanár