45 éves az Állami Artistaképző Intézet*

Az 1950-es esztendő jelentős dátum a magyar cirkuszművészet életében. Ez év decemberében nyitotta meg kapuit az Állami Artistaképző Iskola.

Létrehozásában majd 1980-ban intézeti rangra emelkedésében komoly érdemei voltak az iskola első igazgatójának, Baross Imrének, aki egészen 1986-ban bekövetkezett haláláig állt az intézet élén. Képzésünkben munkásságának jegyei a mai napig felfedezhetők.

Az első évfolyam 1951 januárjában indult tizenöt tehetséges növendékkel és néhány fős lelkes tanári apparátussal egy belvárosi bérház első emeletén. Ez a kis intézmény volt a magja a magyar artistaművészképzés központjának, mely az elmúlt 45 év során számos fiatal artistát bocsátott útjára.

A magyar cirkuszművészet  kiemelkedő alakjai közül fennállása óta sokan megfordultak az intézet falai között tanárként és diákként egyaránt. Domonkos Zoltán „Deddy” bohóc mint az első igazgatóhelyettese az iskolának. Az ő növendéke volt többek között Vidos Éva Rastelli díjas zsonglőr és az 5 Villám.

Később dr. Szakáts Ödön vette át ezt a funkciót és több mint húsz éven át volt Baross Imre munkatársa. Az Ő nevéhez fűződik a „6 Tünde” feszesdrót szám, a „Hunor” és a „Tihany” nyújtó produkció. Nyugdíjba vonulását követően Aszalós Károly lett az intézet igazgatóhelyettese, majd Baross Imre halálát követően, mint igazgató a nemzetközi kapcsolatok bővítése terén szerzett érdemeket. Az „Astorelli” gumiasztal csoport sikerei az Ő munkáját dicsérik.

De az intézet tanárai között volt Hortobágyi Károly a „8 Faludy” ugródeszka szám megalkotója, Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász, Gács Rezső „Rodolfó” nemzetközi hírű bűvész is.


* Az ünnepi gála prospektusának bevezető szövege