Vállalati nívódíj*

A Magyar Cirkusz és Varieté Igazgatósága a Szakszervezettel egyetértésben 1968. évtől kezdve vállalati nívódíjat alapított az új alkotások jutalmazására, hogy ezzel is serkentse új artistaszámok létrejöttét.

A nívódíj célja elsősorban az, hogy új lendületet adjon a művészeti ág fejlődéséhez, olyan új artistaszámok létrehozásához, melyek a műfaji gazdagodást eredményezik. Ugyancsak nívódíjban részesülhetnek mindazok az artisták vagy artistaszámok alkotói, akik kiemelkedő „trükkökkel”, technikai megoldásokkal a meglévő számokat magasabb értékűvé, színvonalasabbá teszik még ha az új számok létrehozásuk első időszakában (egy-két év) színvonalban nem is érik el a már évek óta működő kiemelkedő számok színvonalát. A nívódíj odaítélésénél csak egy szemlélet érvényesülhet: az új szám kiforrása után gazdagítja, megújítja a cirkuszművészetet.

A Magyar Cirkusz és Varieté Művészeti Osztálya, Művészeti Tanácsa, Szakszervezeti Bizottsága és Igazgatósága javaslata alapján az alábbiak részesülnek vállalati nívódíjban:

1968.

Simon Tibor Jászai-díjas artista

Meglévő produkciójához új apparátot készített, mely technikai szempontból egyedülálló és ezzel számának attraktivitását nagymértékben növelte.

Hortobágyi Károly instruktor

Az elmúlt években mesteri, szakmai segítségével számos új és kiemelkedő attrakciót hozott létre.

Eötvös Gábor Jászai-díjas, Eötvös Gáborné, Eötvös György artisták, Heitz György cirkuszművészeti osztályvezető

1968-ban létrehozták a Béni és Frédi bohóctréfákat, melyek a bohócműfajt rendkívüli módon gazdagították és igen nagy sikert arattak.

Ócsay Gábor artista

Gyermekeivel ötletes, jó trükkökkel tarkított, új artistaszámot hozott létre.

Karsai Antal

„Orion” elnevezésű modern, új levegő-számot alkotott, különleges apparáttal. Ezzel az alkotásával fokozottan magáravonta a külföld érdeklődését.

1969

Friedrich Dezső és Friedrich András artisták

Friedrich Dezső évtizedes rutinnal rendelkező artista ötlete alapján olyan artistaszámot hoztak létre, amely régóta nem szerepelt a magyar artisták repertoárján.

Gervai Imre artista

Létrehozta az 5 Gervai néven szereplő rúddobó számot. A műfaj hazánkban újdonság, ezáltal jelentősen megnövekedett iránta külföldi partnereink érdeklődése.

id. Kerekes Géza artista

Két gyermeke ifj. Kerekes Géza és Kerekes Judit részére akrobatikus stepp-xylophon számot alkotott. Az új színt jelentő produkció nagy előnye, hogy nemcsak cirkuszban, hanem varietében is bemutatható.

Gács Rezső érdemes művész

A Kamara Varieté „Vonítósnégyes” c. műsorában teljesen új produkciót mutatott be.

Axt János artista

Régóta nem látott, új kardbalansz számot hozott létre, mellyel már eddig is igen nagy sikert ért el.

Boócz János karmester

Egy teljes cirkuszműsorhoz modern cirkuszi zenét állított össze, látványosan adta elő és ezzel az egész cirkuszműsor sikerét nagymértékben növelte.* A PORONDON... a magyar artistaművészet 25 éve A Magyar Cirkusz és Varieté Igazgatósága, Párt és Szakszervezete kiadványa (1969. novemberében meghirdetett pályázatára érkezett pályaművekből) 65-66. o.