1. sz. melléklet: A londzs

Biztonsági felszerelés. Részei: erős fémkarikával ellátott öv; az igen stabil felső rögzítési pontra (gerenda, traverz) felszerelt csiga, amelyen át fut a sokméternyi kötél, és ehhez karabinerrel csatlakoztatják az övet, ma már leginkább forgórész közbeiktatásával. Az egyágú londzs az övön egy fémkarikát és a felső rögzítési ponton egysoros csigát feltételez, a kétágú londzs az övön két fémkarikát és egy + két csigát jelent az egymástól több méter távolságra elhelyezkedő rögzítési pontokra függesztve. Az egyágú londzsot leginkább ekvilibristáknál és az előadások alkalmával, a kétágút akrobata csoportok próbáján alkalmazzák. Parterugrásoknál használatos a kézilondzs, itt két londzsírozó áll/fut az akrobata mellett, és ilymódon küszöbölheti ki az esetleges balesetet. Bizonyos levegőszámok egyes trükkjeinél a rekvizithez rögzített rövid drótkötelet kapcsolják kis karabinerrel a londzsövhöz.

A kétágú londzsnál használatos széles övet bőrdíszművessel kell elkészíttetni, az előadáson használt keskenyet az artisták/artistanők általában maguk varrták lámpabélből, kivattázták, és a kosztümből megmaradt vagy testszínű anyaggal vonták be, manapság már inkább az erre szakosodott üzletekből rendelik/vásárolják. Az öv neuralgikus pontja a speciális csat, amely semmilyen körülmények között sem nyílhat ki. A csigák felszerelése külön szakértelmet és megfelelő gyakorlottságot igényel, hasonlóképpen a londzsírozás is.

Érdemes lenne összegyűjteni az idevágó, sokszor nagyon tanulságos történeteket. Hogyan hasított például fejjel a piszninek ”ezres” sebesség mellett az öreg Losi (a Kisfaludi csoport vezetője); miért lett kék-zöld-lila Nánási Ottó bácsi csípője-válla-arca egy kicsiny hibát követő falnak csapódás nyomán (londzsírozás közben bement középre, hogy elölről is lássa a trükköt); Karsai Toncsi bácsi gerinctörést szenvedett, amikor a kómisként dolgozó pocakos flieger, a truppenséf Balázs Ernő bácsi kicsúszott a londzsövből. A nagyvilágból hallhattunk halálos kimenetelű balesetről is, amikor maga a londzs fojtotta meg az artistanőt, és bizony a mi Telepünkön pedig az untermann szenvedett halálos sérülést úgy, hogy az obermann londzsban volt. Olykor előfordul, hogy a londzskötél beakad. Mesélték, hogy a Lúdas Matyi egyik FNC-s előadásán szegény címszereplő színész fiú a magasban csüngött hosszú-hosszú-hosszú perceken keresztül. Hasonló esethez fűződik életem egyik legszégyenteljesebb emléke: akkor és ott még nem volt forgórész, én pedig a körbenyargalást elvétettem, úgyhogy a srác nagyot nyekkent.

Záradékul: minden bizonnyal az egyik legmulatságosabb idevágó történet az, amely szerint a tornasportból frissen érkezett londzsírozó fiatalember, látván, hogy zuhan lefelé az artistanő, a kötelet eldobva rohant oda, hogy tusírozzon (tornásznyelven: asszisztál).