2. sz. melléklet: Bergendy István és a cirkusz

1960. január utolsó napjaiban, amikor bejelentette a szüleinek, hogy otthagyja az egyetemet, mert zenélni akar, apja elzavarta őt dolgozni. Próbát játszott az FNC-ben, és Heinemann Sanyi bácsi felvette őt első szaxafonosnak (alto). Tehát a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat került be a munkakönyvébe, mint legelső munkahely. Háromnapos bemutatóval kezdett, és fejezte be itteni pályafutását. Ügynököknek mutatták be az összes artistaszámot reggel 10-től folyamatosan egész nap.

Számára azonban 11-kor jött a fordulat, mert akkor került sor az elefántszámra, onnantól kezdve halálfélelemben már csak becsületből csinálta végig a sorozatot. Utóbb anyukájának elpanaszolta a dolgot, és elfogadták a szülők, hogy ennek a munkának a folytatását mégsem lehet elvárni tőle. Akkoriban ugyanis az orcseszter még a régi fa tákolmány volt, és úgy adódott, hogy az elefántnak viszketett a háta, tehát a zenekari emelvénynek dőlve vakarózott, ezzel az egész építmény vagy méteres kilengésbe kezdett, a fiúk pedig rettegtek, hogy mikor dől össze az egész.

Ő vitte a családját, a papát, gyerekeket, feleséget cirkuszba, de maga be nem ment megnézni az előadást, mert a cirkusz olyan hely, ahol a késdobáló belevágja a kést a lányába, a légtornász meg lezuhan. Ő pontosan tudja, és ezért félti az artistákat.  Még a zenészeknek is mit ki nem kell állniuk! 1967-ben Nürnbergben a Wintergarten nevű 2000 személyes nagy kabaréban egy hónapon keresztül kísérte zenekarával a hetente változó cirkuszműsorokat, több előadást, napi 6 órán keresztül játszottak, és ráadásul olyanok történtek, hogy a gitárosnak akkorát csapott oda a csimpánz, hogy kék zöld lett a lába. Át kellett állnia másik helyre. Mert korábban egyszer felpiszkálta a majmot.

Sajnálja az artistákat.

„– Tudja, ha berúg a légtornász, akkor másnap lezuhan.

– Látja, ezért nem isznak a légtornászok - vetettem közbe.

– De hát együtt rúgtunk be.”

[Bergendy Istvánt 2000.04.20-án hívtam fel, és ennek a telefonbeszélgetésnek a tartalmát rögtön lejegyeztem.]