A 2021-es év vízválasztó lesz a McTEKA életében, amelynek során eldől, hogy talpon tudunk-e maradni. Amíg esetleg lehetőség nyílik majd komolyabb projektek beindítására, ezen a fórumon fogom megosztani az érdeklődőkkel a figyelemre méltónak vélt tapasztalataimat, kérdéseimet.

Előbb azonban álljon itt bemutatkozásul egy rövid szövegrész, melyet életem legutolsó főnökének küldtem volt nemrégiben: "[kórházban ugyan, de] lakókocsiba születtem, 7 évig Jászai-díjat elért produkcióban dolgoztam, 5+3 évig jártam egyetemre, 2x5 évem ráment a kisdoktorira és a PhD-re. Az elmúlt 16 évben kb. 15M Ft-omba fájt, és  éjt nappá téve güriztem a cirkusztudomány megteremtésén...".

 

Feljegyzések

2020. XII. 23. Vajon mit takarhat a ’cirkuszi zene’ szófordulat az alábbi idézetben: „napfölkelte előtt az Appellplatzon, a húszezer alakkal a fényszórók fényében és a cirkuszi zene a tér közepén; a dzsesszpróbák a latrinák mellett…”? (Robert Antelme: emberfaj Jelenkor Kiadó 2019 p. 37.)

 

2020. XII. 30. Ritkán sikerül olyan regényt kifognom, amelyet igazán jónak találok. Ezek egyikének a cirkuszhoz semmi köze nincs, viszont a borítóképe telitalálat.

2021. I. 5. Ócsai Böbe kiváló artistának, a Recirquel szakmai megalkotójának és Somlai Péternek, a kiváló szociológusnak egyaránt kedvence volt Stefi bohóc (Szabady István), hogy név szerint csak kettőt említsek a nagyszámú rajongói sorából. Tornászból lett akrobata és légtornász, majd a felszabadulás után bohóc, az 1960-as évek elejéig Boross Károly volt az állandó partnere. Legendás volt a vizes-entréjük (teknős jelenet „mosógép!” felkiáltásokkal). Utóbb fiával, Bélával dolgozott, a 2 Stefi legsikeresebb száma a Tell Vilmos volt. Az öreg szólóban előadott hegedű-passzázsát a közönség különösen szerette, és sok szakember tekintette őt zseniálisnak. Néhány kedves repríz-szövege: „Én egy szabad ember vagyok – azt csinálom, amit mondanak”, „Én egy bátor ember vagyok – üzemi konyhán étkezem”, „Ne csinálj belőlem bohócot!”. Persze másoktól is hallhattuk ezeket a kitételeket, de nem úgy, ahogy tőle.

 

2021. I. 9. A Bíráló Bizottság ítélete szerint Teller Kati produkciója 100 %-os volt.

http://www.shp.hu/hpc/userfiles/mcteka/habilmegh_teller_katalin.pdf

2021. I. 15. A cirkuszi előadás számokból épül fel. A számok fő alkotóelemei a trükkök (nem elem, nem figura, nem mutatvány). A trükkök jellege alapján osztályozzuk a számokat, ennek a műfaji kategóriának a neve:  ’zsáner’ vagy ’számzsáner’.  Az összetett szavak elő- és utótagjának sorrendje kötött. Azok az abszurdisztáni dilettánsok, akik a sorrendet felcserélik, vihartapsot, sőt tapsvasat érdemelnek.