Kisokos

Terveim szerint heti rendszerességgel fogom bővíteni a szubjektíve legfontosabbnak vélt alapismeretek táblázatát:

aparát

Nagy artista rekvizit.

Baross Imre

Tornász olimpikon, rövid ideig artistaként dolgozott, majd 1950-ben megalapította az Állami Artistaképző Iskolát (1989-től Intézet, ma az ő nevét viselő szakgimnázium), melynek haláláig, 1986-ig az igazgatója volt. Apáczai Csere János díjjal tüntették ki.

Eötvös Gábor

Komédiás családba született, fiatalkorában levegőszámot is csinált, az 1950-es évektől a családi zeneszám főszereplője, „Mr. Vanmásik”, aki a kabátja zsebeiből előszedett hangszerek tucatján játszott. Jászai díjas Érdemes Művész volt.

fazád

Díszes kapu a cirkuszkerítés első frontján.

fliegende

Legalább három fős lengőtrapéz csoportszám.

gradin

A páholyok mögött elhelyezkedő emelkedő üléssor a nézők számára.

manézs

A szabvány mérete szerint 13 m átmérőjű terület a cirkusz közepén, melyet a piszni határol. Alapértelmezésben ezen a területen zajlik az előadás.

maszt

A cirkuszsátor fő tartóoszlopa.

piszni

A manézs körüli alacsony dobogó.

rekvizit

Artista kellék.

Rodolfo „Rudi bácsi”

Amatőr, ill. varieté-bűvészként kezdte, utazócirkusznál az 1950-es években egy szezont csinált végig, a ’60-as évektől kezdődően már csak a nagyvárosokba utazott le néhány napra erősítésként, a Fővárosi Nagycirkusz műsoraiban viszont gyakran dolgozott. Országos ismertsége (bűvészdobozok, a Füles rejtvényújságbeli rovata, könyvek) és társadalmi kapcsolatai révén az Artista Szakszervezet elnökeként élete utolsó évtizedeiben nagyon eredményesen segítette az ottani munkát. Érdemes és Kiváló Művész címet kapott.